PM: Vikten av svenskt deltagande i EU:s partnerskapsprogram PARC
”Partnership for the Assessment of Risk from Chemicals” (PARC) handlar om att utveckla, förbättra och stärka EU:s och nationella myndigheters riskbedömning och riskhantering av kemikalier. PARC planeras att starta 2022 inom EU:s kommande Ramprogram för forskning, ”Horisont Europa”, men redan nu pågår ett intensivt planeringsarbete. Notera att detta är ett program som planeras av och ska drivas av myndigheter inom EU och medlemsstaterna (MS).
Syftet med detta unika partnerskapsprogram är att riskbedömare och riskhanterare inom EU samarbetar med varandra över sektorer (bl.a. vad gäller REACH, livsmedel, kosmetika) och med forskare för att underlätta och snabba på övergången till nästa generations riskbedömning. Målet är att uppnå en hållbar hantering av kemikalier och främja en giftfri miljö inklusive arbetsmiljö och konsumentmiljö.
PARC ska vara - Ett europeiskt forsknings- och innovationsprogram för att stödja EU och nationella myndigheter inom kemikalieriskbedömning och riskhantering med ny kunskap, innovativa metoder och strategier för att hantera nya och kända utmaningar inom kemikaliesäkerhetområdet. PARC bygger på befintliga lagstadgade krav, men syftar till att underlätta övergången till nästa generations riskbedömning för att bättre skydda miljö och människors hälsa och därigenom nå målet ”en giftfri miljö”. En övergång till användning av vetenskapligt baserade djurfria testmetoder för kemikalier, som är relevanta för människors och djurs hälsa, inklusive hantering av risker med hormonstörande kemikalier, nanomaterial och blandningar av kemikalier, är några av de utmaningar som samhället nu står mitt i. Styrningen av PARC kommer att involvera nationella myndigheter och EU:s myndigheter för att fylla deras behov.
Ett underlagsdokument håller på att arbetas fram inom EU. Arbetet startade i september 2019 då ett första möte, arrangerat av DG Research and Innovation (EC), hölls i Bryssel. Detta möte baserades på kunskap och erfarenheter från Horisont 2020-programmet, HBM4EU (hälsorelaterad miljöövervakning). Viktiga inspel kom också från MS, och från ett forsknings-/myndighetssamarbete gällande ett förslag om ett EU toxikologiprogram inspirerat av US National Toxicology Program, ett underlag om riskbedömning av blandningar av kemikalier, och ett annat om ”Safe by design”. Det är dessa delar som nu utgör basen för PARC.
Budgeten för PARC planeras till 200 miljoner Euro (50%) med ytterligare 50% från deltagande MS. Summa 400 miljoner Euro över en 7-årsperiod. Detta är en extremt stor satsning där Sverige, enligt vår åsikt, måste vara med.
Sverige visade redan i september 2019 ett stort intresse för PARC och en svensk hubb bildades med relevanta myndigheter: Livsmedelsverket, Kemikalieinspektionen, Naturvårdsverket, Folkhälsomyndigheten och Formas, med Livsmedelsverket som koordinerande myndighet. Andra direkt relevanta svenska myndigheter är Arbetsmiljöverket, Boverket, Havs- och vattenmyndigheten, Jordbruksverket, Läkemedelsverket och Sveriges geologiska undersökning, varav flera också kontaktats av myndighetsrepresentanter inom hubben för att ges möjlighet att involveras i PARC. Från akademin ingår i hubben: Karolinska Institutet (Institutet för miljömedicin, IMM), Stockholms Universitet (ACES) samt Örebro Universitet (SWACCS). SWACCS representerar forskare från 13 svenska universitet (se www.swaccs.se). Hittills har både svenska forskare och myndighetsrepresentanter aktivt bidragit till arbetet med planering av PARC. Forskarna inom den svenska hubben samt från SWACCS styrorgan konstaterar:
PARC kommer att ge helt nya möjligheter för Sverige och Europa att utveckla/tillämpa modern riskbedömning av kemikalier och blandningar av miljöföroreningar så att vetenskapligt underbyggda beslut kan fattas.
PARC kombinerar samhällets behov av forskning för säkra kemikalier med avancerad forskning inom miljö- och hälsoområdet på ett unikt sätt.
PARC är den enskilt största nu pågående planerade forskningssatsningen för att stärka europeisk riskbedömning av kemikalier. I initiativet ligger centrala delar som omfattar ökad kunskap om människors och djurs exponering för både hittills kända och ännu okända kemikalier och miljögifter, utveckling/tillämpning av innovativa, djurfria metoder för faro- och riskbedömning, och utnyttjande av alla tillgängliga data på ett systematiskt och transparant sätt. Sammantaget möjliggör detta en förbättrad riskbedömning som underlag för riskhantering hos myndigheterna.
PARC syftar också till att utveckla och stärka kemikaliesäkerhetsarbete inom innovation av produkter, material och varor genom ”Safe and sustainable by design”. Detta möjliggör bästa möjliga substitution av kemikalier och ger förutsättningar för att nå cirkularitet.
PARC förutsätter nära samarbete mellan nationella och EU myndigheter inom olika sektorer och akademin, för förbättrad riskbedömning och riskhantering.
PARC innefattar även nödvändig utveckling av kompetensförsörjning inom området riskbedömning av kemikalier i ett brett perspektiv.
Sverige är särskilt lämpat att ta en framträdande roll i PARC baserat på Sveriges tradition av samverkan mellan myndigheter och akademin, samt en stor och bred svensk kompetens inom kemikalieområdet. Dock är Sverige annorlunda organiserat än många andra EU-länder genom att det inte längre finns myndighetsnära forskningsinstitut. Detta förstärker kravet på en nära samverkan mellan myndigheterna och akademin.
Vi ser att PARC kommer att ge Sverige en möjlighet att intensifiera och utveckla sitt arbete med samverkan för bättre hälsa och miljö, genom att utveckla den forskning och det politiska arbete som Sverige varit känt för i ett halvt sekel. Sverige har särskilt goda förutsättningar för att arbeta gemensamt mellan sektorer och med akademin, vilket är något som krävs för att nå målen.
SWACCS vill härmed poängtera betydelsen av att samtliga aktörer på svensk regerings- och myndighetsnivå med kraft arbetar för att möjliggöra ett starkt svenskt deltagande i PARC. I detta fall är det myndigheterna som ansvarar för att programmet kan förverkligas för svensk del. Därför behöver myndigheten budgetera för svenskt deltagande i PARC samt äska nya resurser för detta. Både nationell och internationell riskbedömning kommer att gagnas av att de svenska myndigheterna intar ledande positioner i PARC. Naturligtvis ställer vi som forskare upp för att stödja myndigheternas arbete också under planeringsfasen av PARC.
PARC är en enastående möjlighet som Sverige inte får missa och det är bråttom med besked om myndigheternas engagemang och aktiva arbete för PARC.
Örebro 23 april 2020
SWACCS koordinatorteam vid Örebro universitet
Åke Bergman, Seniorprof. Stocholms univ., Gästprof. Örebro univ.
Ingrid Ericson Jogsten, Lektor Örebro univ.
Magnus Engwall, Prof. Örebro univ.
SWACCS Kontaktkommitté
Sverker Molander, Prof. Chalmers
Joachim Sturve, Prof. Göteborgs univ.
Kristina Jakobsson, Prof. Göteborgs univ.
Carl-Gustaf Bornehag, Prof. Karlstads univ.
Annika Hanberg, Prof. Karolinska Institutet
Inger Odnevall Wallinder, Prof. KTH
Anna Augustsson, Docent Linnéuniversitetet
Helen Karlsson, Docent Linköpings univ.
Carlos Guerrero Bosagna, Bitr. lektor Linköpings univ.
Maria Hansson, Docent Lunds univ.
Charlotte Sparrenbom, Docent Lunds univ.
Anna Forsby, Docent Stockholms univ.
Magnus Breitholtz, Prof. Stockholms univ.
Anders Glynn, Prof. SLU
Karin Wiberg, Prof. SLU
Patrik Andersson, Prof. Umeå univ.
Anna-Sara Claeson, Docent Umeå univ.
Joëlle Rüegg, Prof. Uppsala univ.
Christina Rudén, Prof. Stockholms univ.